7 d’abril del 2020

Panadons d'espinacs

Segons el llibre Tota la cuina catalana de la A a la Z és difícil concretar el naixement dels panadons. Pèro si que sabem que, a Catalunya, els espinacs eren un dels productes més consumits a l'edat mitjana. Al 1520 al Llibre de Coch ja es parla dels panadons.

Aquesta pasta farcida és típica de la meva terra, la Terra Ferma, i és habitual trobar-ne a tots els forns de pa. La tradició diu que se solien preparar per setmana santa perquè durant aquells dies no es podia menjar carn, però a l'actualitat se'n gaudeix tot l'any!






Ingredients (12 unitats):

Massa:

500 gr farina
15 gr de sal
100 gr oli
200 ml de cervesa

Farciment:

Espinacs
Pinyons
Panses
All
Oli

Passos a seguir:

Començarem per la massa. Fiquem tots els ingredients en un bol ampli, mesclem i pastem fins que quedi una massa integrada. La deixem reposar 10 minuts.

Mentre reposa piquem ben petits uns quants alls, i trossegem amb les mans els espinacs nets. Preparem la resta d'ingredients per tenir-los a mà.

Agafem una part de la massa i amb l'ajuda del corró l'estenem ben fina. Fiquem al centre uns quants espinacs en cru, panses, pinyons, all, sal i un raig d'oli. Tanquem fent pessics a la massa i el fiquem sobre una safata de forn folrada.

Anem fent el mateix fins acabar amb la massa (si s'acaben abans els espinacs podeu aprofitar la massa per fer pizza o coques dolces de pinyons i anís).

Escalfem el forn a 180º. Abans d'enfornar tirem un raig d'oli per sobre els panadons, i els fiquem al forn durant uns 20 minuts.

2 comentaris:

  1. Deliciosa recepta, com tot el que fas!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Noia no coneixia pas els panadons. Però aquest farcit molt clàssic amb aquesta massa amb cervesa, em sembla pura tentació aquests dies amb més temps!
    Una abraçada i cuideu-vos molt!
    Palmira

    ResponElimina