23 d’abril de 2013

Pa de Sant Jordi

M'encanta el dia de Sant Jordi, no sé si és perquè és el dia dels llibres, perquè amb tanta gent al carrer es respira un ambient festiu... però la qüestió és que m'agrada ;)

I com que ahir no treballava em vaig ficar a buscar una recepta especial per al dia de Sant Jordi, i just obro l'ordinador i em trobo amb aquest Pa de Sant Jordi de la Cinta de Trossets de cuina, així que en qüestió d'una hora estava literalment "amb les mans a la massa".




És una recepta entretinguda però no complicada, i us podeu ajudar amb el visionat d'aquest vídeo per entendre'n el procediment. Es tracta de fer tres masses diferents i després unir-les per a aconseguir les franges de la senyera catalana. Per primer cop he fet fotografies de tots els processos per fer-ho més entenedor, ja em direu si ho he aconseguit! ;-)

Som-hi!!

** segons la humitat de l'ambient o dels aliments amb què barregem podem necessitar una mica més d'aigua i/o farina. L'objectiu sempre és aconseguir una massa homogènia i que es treballi fàcilment. Si la veieu massa humida, afegiu farina sense cap problema.

Per la massa de formatge:
- 300 gr de farina de força
- 8 gr de llevat fresc
- un pessic de sal
- 100 gr de formatge ratllat
- 175 gr d'aigua

Posem la farina en un bol, hi afegim un pessic de sal i hi desfem el llevat. Continuem afegint-hi l'aigua i anem barrejant. Quan tinguem una massa una mica homogènia la treballarem sobre la taula enfarinada durant deu minuts, fins que ens quedi ben suau i elàstica. En aquest moment anem afegint el formatge mentre continuem amassant. Quan estigui tot integrat deixem reposar la massa dins el bol, tapada, durant un mínim de mitja hora i mentrestant, fem l'altra. 

Per la massa de sobrassada:
- 250 gr de farina de força
- 100 gr aigua
- 125 gr de sobrassada
- 8 gr de llevat fresc

En un bol, barregem la farina amb el llevat i la sobrassada fins que ho tinguem una massa homogènia. Comencem a afegir l'aigua i amassem com en la massa anterior. Quan la tinguem ben amassada, la deixem reposar, també tapada, durant un mínim de mitja hora més. Continuem mentrestant amb la tercera. 

Per la massa de nous:
- 250 gr de farina de força
- 150 gr aigua
- 8 gr de llevat fresc
- 10 gr de sucre
- 80 gr de nous trossejades

Barregem la farina, el llevat i el sucre en un bol i hi afegim l'aigua, i amassem. Després de 10 minuts hi afegim les nous trossejades i continuem amassant fins a tenir-ho ben integrat. Quan la tinguem, la tapem i deixem reposar durant mitja hora mínim. 




Un cop passats els temps de repòs, agafem la massa de formatge i l'estirem en forma rectangular fins a obtenir un gruix d'un centímetre aproximadament. D'aquí en sortiran 5 tires, que són les barres grogues de la senyera.

Continuem amb la massa de sobrasada i fem el mateix, però el rectangle ha de ser una mica més petit ja que només han de sortir 4 barres, que serán les vermelles. Un cop estirada posar-la sobre de la de formatge fent quadrar dos de les quatre cantonades.




Ara ja podem tallar les tires.




Les apilem començant i acabant amb les de formatge, ja que en tenim una més. Les reservem i agafem la última massa, la de nous. L'aplanem també en forma rectangular per tal que pugui enrotllar-se al voltant de les tires superposades.




Enrotllem i ens ajudem d'una mica d'aigua per precintar la massa de nous al voltant de la resta. Amb les mans anem donant una forma uniforme a tot el rotlle.




Amb un ganivet ben afilat tallem rodanxes d'uns 3 cm. 




Les fiquem en una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat i les aplanem una mica amb les mans. Les deixem llevar una hora com a mínim. Cal deixar-les una mica separades perquè augmentaran el seu volum.




I passat aquest temps només falta fornejar els panets. Els ficarem al forn preescalfat a 200º durant 30 minuts... i llestos!!




L'aroma de formatge i sobrassada omple la cuina mentre s'estan fornejant, mmm!!!!

Espero que us hagi agradat aquesta recepta especial per un dia especial.




 Bona diada de Sant Jordi a tothom i felicitats a tots els Jordis!!

 Ho han fet...

Vera

24 comentaris:

  1. Ohh que bé t'han quedat! veus? són boníssims i el vídeo és mooolt entenedor, ajuda moltíssim. Petons i bon sant Jordi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cinta! pel comentari i per penjar la recepta ;)
      Que passis un bon dia de Sant Jordi, petonets!

      Elimina
  2. Ostres si que te n'han sortit, eh!! Molt bona pinta ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vuit panets ben formosos ;-)
      Bona pinta i a més estan moooolt bons, el Joan està entusiasmat!!

      Elimina
  3. T'ha quedat molt bonic, Eva! Jo també en vaig fer. I és molt gustós, oi? Molt bon Sant Jordi!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, m'ha sorprès positivament el resultat, no esperava que quedés tan bé per ser la primera vegada! i de gust també està perfecte, té un lleuger aroma al formatge i la sobrassada ;)
      Feliç dia de Sant Jordi també!! Muaks!

      Elimina
  4. Montse, Eva aquesta recepta del Pa de Sant Jordi molt ben explicada, les fotos perfectes i no parlen del pas a pas un 10!!!
    Bon Sant Jordi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Ramon!
      M'alegro que el pas a pas us sigui útil, perquè la recepta no és complicada però les fotos hi ajuden ;-)

      Elimina
  5. Aquests dies l'he vist molt aquest pa i m'han entrat unes ganes de provar-lo...sembla bonissim! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho està!! Anima't Roser, que segur que et surt genial ;-)

      Elimina
  6. Jo també m'he decantat pel Pa de Sant Jordi, és un pa que el faria tot l'any de lo molt que m'agrada.

    Molts petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que m'ha sorprès la textura i el sabor, llàstima que té un procès un xic elaborat, que sinó segur que el faria sovint!

      Elimina
  7. Qué bo i que maco! doncs jo encara no l'havia vist em sembla molt original!

    Espero que hagis passat un bon dia de Sant Jordi!

    petonets
    My CuteCakes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Raquel! m'alegro haver-te descobert el pa de Sant Jordi, tu sens dubte em tens enamorada del teu blog des que he vist els cupcakes!!!!

      Elimina
  8. M'encanta, jo també el volia fer però la feina se'm va tirar a sobre, ha quedat genial!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs l'any vinent t'hi fiques ;) Gràcies!!

      Elimina
  9. Oh Eva és fantàstic!!! m'encanta!!! el faré segur

    Un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cris!! la veritat és que és una recepta molt "resultona", ja ens avisaràs quan el facis ;)

      Elimina
    2. El faré per la diada si em dóna temps!!! ole ole!

      Elimina
  10. Ostres Eva!! T'han quedat genials!!! A més els fas de diferent manera a la que faig jo!! Va bé saber-ho!!! M'encanten!! FElicitats!!

    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Marta!!! acabo d'anar a donar una ullada al teu pa de Sant Jordi i està genial!! els colors molt vistosos i segur que boníssims!

      Elimina
  11. Quin gran pa...me l'haurien de treure del davant!!! Peotonarros i bon Sant Jordi!!!

    ResponElimina
  12. Quin gran pa...me l'haurien de treure del davant!!! Peotonarros i bon Sant Jordi!!!

    ResponElimina