10 de juliol del 2015

Pastéis de Belém {Portugal}

Com cada dia 10, avui us presento la meva aportació al repte #reposterasporeuropa, amb destí a Portugal per elecció de la Montse del blog No sin mi taper. Aquest cop no vaig dubtar ni un moment a escollir recepta, vaig tenir claríssim que faria els internacionalment reconeguts Pastéis de Belém.




També se'ls coneix com a pastéis de nata tot i que curiosament són uns pastissets farcits d'una mena de crema molt típics de la cuina portuguesa i originaris de Santa Maria de Belém. Es creu que van ser creats per primer cop abans del segle XVIII per les monges del convent lisboeta de los Jerónimos, i s'elaboren segons una recepta secreta des de fa més de 200 anys [font: Wikipedia].

Quan vaig visitar Lisboa ara fa 11 anys crec recordar haver provat els autèntics a la Casa Pastéis de Belem... almenys fins allà vam arribar... i tot i que la recepta sigui secreta i no tingui per segur que els que us porto s'hi assemblin del tot, si que puc assegurar que estan deliciosos!

Ingredients (12 unitats):
1 làmina de pasta de full rectangular
sucre i canyella
250 gr de sucre
125 ml d'aigua
30 gr de farina
4 rovells
250 ml de llet
la pell d'una llimona
1 rama de canyella

Passos a seguir:
En un cassó fiquem l'aigua i el sucre, ho escalfem i deixem que bulli durant 4 minuts. Retirem del foc i reservem.

Separem una mica de llet, l'escalfem lleugerament i hi desfem la farina fins que quedi una crema fina. En un cassó fiquem l'altra part de la llet, la canyella i la pell de la llimona i ho escalfem fins que bulli, moment en que afegirem l'altra part de la llet amb la farina i remenarem constantment fins que torni a arrancar el bull. Retirem el cassó del foc i afegim l'almívar que hem preparat amb anterioritat, remenant bé perquè s'integri.
Colem aquesta mescla i la deixem temperar.

Per a fer les bases dels pastissets agafem la pasta de full, l'estenem, l'empolvorem amb sucre i canyella i la tornem a enrotllar per la part llarga (al revés de com estava). Quan tinguem un rotlle el tallem amb 12 parts iguals i les col·loquem planes (de manera que es vegi el dibuix de l'espiral) als 12 forats d'un motlle de magdalenes greixat. Amb els dits les anem aplanant fins a cobrir la base i parets.

Quan la crema estigui tèbia, batem lleugerament els rovells i els afegim a través d'un colador. Barregem bé i farcim les bases sense arribar a dalt de tot.

Fornegem a 240º durant 15' o fins que vegem que les vores estan torrades. Un cop fora del forn les deixem 5 minuts dins del motlle i després les passem a una reixeta perquè es refredin. Abans de servir els empolvorem amb sucre llustre i només us queda gaudir-ne, cosa realment molt facilona ;)

Recepta extreta de: Belenciaga paso a paso.

19 comentaris:

  1. Quina bona pinta! es deuen desfer a la boca... aquestes hores em venen molt de gust!!

    ResponElimina
  2. m'encanten! tinc pendent anar a Portugal a tastar-les in situ!! són tan bones...petons

    ResponElimina
  3. M'agraden taaaaaant!!!! Vam fer cua l'any passat per tastar els originals!!!! T'han quedat genials! Boníssima participació!!! Ara que, el meu dolç portuqués preferidíssim són les trouxes de crema i de xocolata...delicioses!!! Petonarros!

    ResponElimina
  4. Una verdadera deliciaaaa, este viaje han ganado jijijiji yo también los he preparado, un abrazo
    carolina
    carriscupcakes

    ResponElimina
  5. Unos pastelitos con corazón de crema muy ricos por lo que veo. Muy buena la técnica que has empleado con la masa.
    Saludos hoy desde
    http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2015/07/los-ninos-aprenden-comer-mirando-sus.htm

    ResponElimina
  6. Després del repte i amb tanta varietat de pastissos que ho proposat, anirem a Portugal a vendre la nostra f`rmula secreta, a lo millor tenim èxit i tot.

    ResponElimina
  7. No serà la original però segur que estaven de meravella, les fotos parlen sense necessitat de provar-los... mmmm!!!!
    Uns pastissets espectaculars, no tinc paraules... felicitats!!! ^_^
    Bessets!

    ResponElimina
  8. Hola Eva!! Te han quedado divinos!! Esa foto es una pasada de verdad!! Que bonitos te han quedado!!
    Mil besosss y feliz semana guapa!

    ResponElimina
  9. Los pastelitos de belem han arrasado!!jijiji estan tan buenos que no me extraña,te han quedado preciosos!
    besitosss!

    ResponElimina
  10. ¡Esos pasteles de Belem! es que están tan ricos... ¡Me comía un puñado! besos

    ResponElimina
  11. Tu creus que vaig estar a Portugal i no els vaig tastar? Ara ja no tinc excusa! segur que estan deliciosos, fan molt bona cara Eva!
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  12. Ei, ahir vaig veure la foto a instagram i he vingut a descobrir la recepta! Fa temps que tinc ganes de provar aquests pastissets, em guardo la teva recepta, que segur que s'assembla molt a la secreta ;)

    ResponElimina
  13. estos pasteles han triunfado en el reto , sin duda alguna son los mas elegidos ,estan super buenos
    bs

    ResponElimina
  14. Ai Eva, quines ganes d'anar a Lisboa, que no hi he anat mai!
    El que sí que he tastat són els pastissets de belem (almenys els que fan per aquí) i són molt bons!
    Em guardo la teva recepta per fer-ne a casa un dia.
    Molts petons!!

    ResponElimina
  15. Ai Eva, quines ganes d'anar a Lisboa, que no hi he anat mai!
    El que sí que he tastat són els pastissets de belem (almenys els que fan per aquí) i són molt bons!
    Em guardo la teva recepta per fer-ne a casa un dia.
    Molts petons!!

    ResponElimina
  16. Bonitas fotos y deliciosos pastelitos! Te han quedao divinos.. para comerselos de una sentada! Besotes !

    ResponElimina
  17. Quant m'agraden aquests reptes!!
    I Portugal em sembla un lloc perfecte per menjar mooooolt bé: t'han quedat molt macos i crec que a casa no en sobrarien :o)
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  18. Uhhhhh Evaaaa!!!! Espectaculares del todo!!! La combinación entre el hojaldre y el resto de ingredientes debe ser algo soberbio...Los prepararé un día y te cuento.
    P.D. Ya que tú también sueles ajustar la cantidad de azúcar en repostería, con 250 g. queda excesivamente dulzón???

    ResponElimina
  19. Hola Eva!! Pues excesivamente dulzón no, pero creo que si le quitas 50 gr tampo pasaría nada y continuarían estando trmendos!! Ya me contarás, un besote!!

    ResponElimina